Kip curry kun je in kant en klare pakjes kopen. De smaak is dan echter vlak en saai. Bovendien is de kipcurry dan ook behoorlijk zout. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de E-nummers die erin zitten. Vind jij het leuk om creatief te koken en houd je van gezond? Check dan dit heerlijke Indiase kip curry recept.
Ingrediënten (4 personen)
- 350-400 gram kipfilet
- 1 grote of 2 kleine uien
- 3 teentjes knoflook
- 1 blikje tomatenpuree
- 3 tl kerriepoeder
- 3 tl gemberpoeder of 2 tl geraspte verse gember
- 1 tl koenjit / kurkuma
- 1 tl ketoembar / koriander
- 1 tl venkelpoeder
- 2 tl paprikapoeder
- 2 tl zout
- 1 tl kaneel
- 2 tl citroensap
- 2 tl serehpoeder of een stukje verse sereh
- 400 ml kokosmelk of 200 ml dikke santen
Tip: het klinkt alsof je heel veel ingrediënten nodig hebt. Maar ze zijn veel goedkoper te krijgen bij de toko dan bij de supermarkt. Bovendien blijven de kruiden lang goed en heb je eigenlijk altijd ongeveer dezelfde kruiden nodig in de Indiase en Indonesische keuken.
Bereidingswijze
Snipper de uien en de knoflook zo fijn mogelijk.
Verhit wat olie in een pan en voeg dan de kerrie toe. Laat even goed aanbakken en voeg dan de uien, knoflook en gemberpoeder toe. Bak dit even mee op middelhoog vuur.
Voeg de koenjit, ketoembar, benkel en paprikapoeder toe en blijf roeren. Voeg citroensap en in stukjes gesneden kipfilet toe en roer goed door. Blijf de kip langzaam omscheppen tot hij rondom goudbruin is en de ingrediënten goed gemengd zijn.
Strooi de kaneel en serehpoeder over het kipmengsel en sluit de pan. Draai het vuur omlaag. Stoof de kip in 45 minuten gaar.
Draai het vuur iets hoger en roer de kokosmelk of santen door het kopmengsel. Laat dit rustig aan de kook komen. Is het mengsel nog te dik, voeg dan wat water toe. Is het te dun, laat het dan met open pan nog even wat uitdampen.
Serveer met rijst en stukjes komkommer of tomaat. Eet smakelijk!