Gehaktballen zijn heerlijk, maar heb je ook weleens aan kaasgehaktballen gedacht? Dat maakt de gehaktballen een stuk zachter, malser en smeuïger. En het mooiste: het gaat eigenlijk het beste met mager gehakt. Het is dus nog wat gezonder ook!
Ingrediënten voor kaasgehaktballen (4 personen)
- 500 gr mager rundergehakt
- 3 sneetjes oud witbrood of 4 eetlepels paneermeel
- 4 el melk
- 1 ei
- 1,5 el gehaktkruiden
- 2 el mosterd
- 150 gr belegen of oude kaas
Kaasgehaktballen maken
Snijd de oude boterhammen in stukjes en doe ze (of het paneermeel) in een kom met de melk en het ei. Snijd de kaas in heel kleine blokjes of rasp hem grof boven de kom.
Voeg de gehaktkruiden, 1 eetlepel mosterd en het gehakt toe aan het mengsel in de kom en kneed dit stevig door elkaar.
Is het gehakt nog niet stevig genoeg? Voeg dan extra brood of paneermeel toe. Is het mengsel wat te droog om goed te kneden, voeg dan nog wat melk toe.
Draai 4 grote of 8 kleine gehaktballen van het mengsel. Verhit een pan op hoog vuur en verhit er (room)boter of olie in. Bak de gehaktballen snel rondom bruin en draai dan het vuur omlaag. Laat de gehaktballen nog rustig 15-20 minuten garen, keer regelmatig om.
Als de gehaktballen gaar zijn, doe je de andere eetlepel mosterd en een kopje heet water in de pan en roer je dit even door. Breng de jus aan de kook en breng op smaak met wat peper en zout.
Serveren
De kaasgehaktballen zijn als het goed is stevig aan de buitenkant en redelijk zacht vanbinnen. De kaas maakt dat deze gehaktballen goed te combineren zijn met de meeste wat bittere groenten, zoals prei en witlof en een lekker aardappelgerecht. Ook zijn kaasgehaktballen heel lekker bij stamppotten, zoals hutspot en stamppot boerenkool.