Zelfgemaakte mayonaise: een ware delicatesse en vele malen gezonder dan de mayonaise uit de winkel. Overigens geldt dit voor vrijwel alle sausjes: van ketchup tot satesaus en van curry tot mayonaise. Zelfgemaakte sausjes zijn gegarandeerd E-nummer vrij, wat niet gezegd kan worden van kant-en-klare producten. Let wel op: doordat er geen conserveringsmiddelen worden toegevoegd, kun je zelfgemaakte mayonaise maar enkele dagen bewaren!
Benodigdheden voor zelfgemaakte mayonaise
Voor mayonaise heb je maar weinig nodig. Een garde of mixer en een grote kom zijn de enige spullen, hoewel een potje om de mayonaise later in te doen ook praktisch is. Verder heb je de volgende ingrediënten nodig om mayonaise voor 4 personen zelf te maken:
- 1 grote eidooier
- 1 theelepel mosterd
- Scheutje citroensap
- 100 ml zonnebloemolie
- Wat zout en peper
Klop de eidooier samen met de mosterd en het citroensap in een grote kom los. Giet heel voorzichtig, druppel voor druppel, de olie erbij terwijl je door blijft mixen. De saus wordt langzaam iets dikker en lichter van kleur. Pas wanneer het sausje duidelijk lichter van kleur is geworden, mag je heel langzaam de olie in een straaltje door het mengsel gieten onder voortdurend roeren. Kom niet in de verleiding te snel te gaan: de saus zal dan schiften en onbruikbaar worden. Blijf kloppen tot de gewenste dikte is bereikt. Dit kan betekenen dat je iets meer of minder olie gebruikt dan in het recept staat aangegeven. Voeg op het laatst pas peper en zout naar smaak toe.
Toevoegingen op het mayonaise recept
Wanneer je zelf je mayonaise maakt, kun je er lekker mee variëren. Je kunt bijvoorbeeld gebruik maken van olijfolie, waardoor de smaak wat sterker wordt. Je kunt ook kiezen voor de volgende toevoegingen:
- Hete mayonaise: voeg groene wasabipasta toe, dit is in een tube verkrijgbaar in de supermarkt. Hiermee maak je de saus flink pittig, dus pas goed op met de hoeveelheden en proef regelmatig even of het goed gaat!
- Citroenmayonaise: 1 uitgeperste knoflookteen, geraspte citroenschil en wat extra citroensap zorgen voor een lekkere citroensmaak aan de mayonaise. Vooral lekker in de zomer bij warm weer.
- Tonijnmayonaise: doe de inhoud van een blikje tonijn in de keukenmachine of de staafmixer om er een papje van te maken. Voeg dit langzaam toe aan de mayonaise, maar blijf tussendoor proeven of de smaak niet te sterk wordt.
- Tartaarsaus: 1 sjolotje, 50 gram zure augurkjes, 1 eetlepel kappertjes en drie takjes peterselie fijngehakt door de mayonaise levert een heerlijk sausje op voor bij de tartaar. Uiteraard ook lekker bij ander vlees en natuurlijk ook bij een barbecue.
Je kunt veel verschillende soorten mayonaise maken, zolang je maar start met het juiste basis recept. Heb je eenmaal de basis, dan kun je naar smaak eigenlijk vrijwel alles toevoegen wat je maar wilt. Zolang je maar zorgt dat de extra ingrediënten niet te vloeibaar zijn (dan wordt de mayonaise te dun) en ook niet te grof. Zelfgemaakte mayonaise: lekker, origineel en oneindig te variëren.